Stijlvolle tijdschrift – Schoonheid in NL

#

Hoe maak je rozenwater? ROZENWATER – eigenschappen en doel

Rozenwater heeft verstevigende eigenschappen, verzacht huidirritaties en verjongt. Daarom wordt het vaak gebruikt in SPA-salons voor gezichtsbehandelingen. Bovendien is het een verplicht bestandsdeel in ontspannende baden. Welke andere eigenschappen en gebruik levert rozenwater op en hoe maak je het zelf?

Hoe wordt rozenwater gemaakt?

Rozenwater is een residu van het distillatieproces van gestoomde rozenblaadjes. Hoewel het dus een bijproduct is van de productie van rozenolie, heeft het een aantal gunstige eigenschappen. De geur is delicater dan het aroma van de rozenolie. Voor de productie van rozenwater wordt de Damascenaroos het vaakst gebruikt – de Provençaalse roos en de Franse roos het minst.

Hoe werkt rozenwater?

Rozenwater heeft, net als elk ander natuurlijk hydrolaat, een pH-waarde die dicht bij de natuurlijke huid ligt en is rijk aan bioflavonoïden, waaronder quercine. Bioflavonoïden zijn stoffen die de planten hun kleur geven en bovendien heeft rozenwater zijn antioxiderende eigenschappen. Bovendien heeft rozenwater door het gehalte aan bètacaroteen antiseptische, ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen, terwijl de vitaminen van de B-groep spanning en keratinisatie van de huid verminderen. De vitaminen C en E in het water zorgen voor een goede hydratatie van de huid en vertragen het proces van rimpelvorming. Vitamine C versterkt bovendien de haarvaten.

Het rozenwater bevat vluchtige etherische oliën die verantwoordelijk zijn voor de subtiele geur. Deze laatste heeft aromatherapeutische eigenschappen en verbetert het welzijn.

Omdat rozenwater een verzachtende werking heeft, wordt het aanbevolen voor mensen met een acnegevoelige huid. Het moet gezegd worden dat rozenwater de behandeling van acne kan ondersteunen, maar niet de basis ervan vormt. Bovendien reinigt en verbetert rozenwater de huidskleur en geeft het een gezonde kleur. Het is een ideale toner voor elk huidtype, omdat het de beschermende hydro-lipidelaag niet aantast.

Rozenwater – eigenschappen

Rozenwater verbetert de teint en de kleur van de huid en reinigt, hydrateert, verzacht en verzacht. Bovendien heeft het antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Rozenwater kalmeert de geïrriteerde huid, vermindert roodheid en acne, verheldert de huid en elimineert onzuiverheden. Bovendien brengt het de zure pH-waarde van de huid in evenwicht. Het is ook het vermelden waard dat rozenwater het humeur verbetert en energie geeft. Cosmetica op basis daarvan zijn in elke winkel te vinden. Ze hebben anti-verouderings- en anti-rimpel eigenschappen. Rozenwater voedt zelfs de gevoelige huid effectief en is daarom bijzonder aan te bevelen voor de verzorging ervan.

Rozenwater – gebruik

  • Rozenwater op de huid
    Rozenwater is een bestanddeel van vele crèmes en maskers gewijd aan de gezichtsverzorging, bedoeld voor verschillende huidtypes: het reinigt de normale huid, helpt de afscheiding van talg op de vette huid onder controle te houden en brengt verlichting voor de gevoelige huid. Bovendien ondersteunt het de behandeling van wonden en zonnebrand, wat het huidtype ook is.
  • Rozenwater voor haaruitval
    Rozenwater is een waardevolle aanvulling op cosmetica voor haarverzorging. Het regelmatige gebruik ervan vermindert de ontsteking van de hoofdhuid en versnelt de bloedsomloop en de haargroei.
  • Rozenwater voor vermoeidheid en depressie
    Als we nerveus of moe zijn, kunnen we een bad nemen met rozenwater. Het zal de stemming verbeteren en ons ontspannen. Omdat ons humeur wordt weerspiegeld door ons uiterlijk, zullen we ons na zo’n bad niet alleen beter voelen, maar zal ook ons uiterlijk worden verbeterd. We zullen er fris en stralend uitzien, en dus jonger zijn.
  • Rozenwater voor hoofdpijn
    Ik denk dat ieder van ons minstens één keer in zijn leven hoofdpijn heeft gehad. Drugs verlichten snel de pijn maar zijn eigenlijk ook niet goed voor het lichaam. Gelukkig zijn er minder invasieve manieren om van een migraine af te komen, bijvoorbeeld een koud kompres op basis van rozenwater. Leg het gewoon op je hoofd en laat het 45 minuten staan. Na deze tijd zou de pijn moeten verdwijnen.
  • Rozenwater op de tanden
    Rozenwater wordt ook aanbevolen door tandartsen die het gebruiken voor de behandeling van parodontale aandoeningen. Wikkels met wattenstaafjes gedrenkt in rozenwater werken goed bij tandvleesontsteking. Een spoeling op basis van warm rozenwater zal even effectief zijn. Het regelmatige gebruik ervan zal gingivitis verzachten, het gebit versterken en het probleem van een onaangename geur oplossen.

Rozenwater – hoe maak je het?

Om rozenwater te maken moet je ongeveer 250 gram rozenblaadjes hebben. Ze moeten schoon zijn, dat wil zeggen dat er geen pesticiden op mogen zitten. Het is het beste om ze ’s morgens te plukken. Neem dan een groot vergiet en spoel de bloemblaadjes af onder stromend koud water. Leg ze later op een dunne, katoenen doek en wikkel ze in een zak. Plaats ze vervolgens in een glazen kom en giet dan kokend water over zodat de bloemblaadjes net onder water staan. Bedek het schaaltje vervolgens met folie en zet het vast met een elastiekje. Laat het mengsel een nacht staan zodat het goed kan intrekken. Giet het water ’s morgens in de pot, en knijp de resten van het brouwsel uit met een doek en giet het in de pot.

Het kant-en-klare rozenwater moet niet langer dan twee weken in een afgesloten potje in de koelkast worden bewaard. Als je het in kleine porties invriest zal het de komende 6 maanden goed blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *