Groene klei – soorten, eigenschappen en gebruik
Groene klei heeft antibacteriële eigenschappen, waardoor het goed werkt bij de verzorging van een moeilijke huid. Gelaatsmaskers op basis van groene klei matteren en maken de huid glad, ze hebben antiseptische eigenschappen en voorkomen het ontstaan van onvolkomenheden. Welke eigenschappen, samenstelling en toepassing heeft groene klei? Wat zijn de soorten en hoe maak je een zelfgemaakt gezichtsmasker met groene klei?
Groene klei – eigenschappen
Groene klei heeft, zoals de naam al aangeeft, een groenige kleur, die wordt veroorzaakt door de ijzerionen die erin zitten. Het wordt gewonnen uit diepe silica-aluminiumafzettingen in Frankrijk en de VS. Deze meest populaire kleisoort is vooral goed voor de vette en acnehuid.
Groene klei kan niet alleen uitwendig, maar ook inwendig worden gebruikt. In de vorm van een drankje ondersteunt het de behandeling van ziekten van het spijsverteringsstelsel en bestrijdt het ontstekingen in de mond.
Groene klei – soorten
Er zijn twee soorten groene lemen: montmorilloniet en illiet.
Montmorilloniet wordt gewonnen in het zuiden van Frankrijk. De naam is afkomstig uit de streek van Montmorillon, waar het werd ontdekt. Montmorilloniet bevat 20 minerale zouten en talrijke micronutriënten en sporenelementen.
Illiet wordt gewonnen in de Verenigde Staten, met name in de staat Illinois. Hoewel het minder waardevolle elementen bevat dan montmorilloniet, geneest het ook de huid en reguleert het de processen die er plaatsvinden.
Beide soorten groene klei zijn verkrijgbaar in online- en gewone winkels voor een vergelijkbare prijs. Bij het kopen is het de moeite waard om te letten op de kleur, die duidelijk groen moet zijn, omdat een beige of grijsachtige kleur duidt op de lage kwaliteit van het product. Bovendien zijn een lange houdbaarheidsdatum en een samenstelling zonder toevoegingen (label: “100% kleigroen / groene klei”) ook van groot belang.
Groene klei – samenstelling
Groene klei is een rijk aan micro- en macro-elementen die een gunstig effect hebben op de huid. Silicium versnelt de genezing van de huid en reguleert de afscheiding van talg, terwijl magnesium het verouderingsproces van de huid vertraagt en allergische reacties en ontstekingen voorkomt. Calcium stimuleert het herstel van cellen en laat de huid strak en vochtig aanvoelen, terwijl selenium de huid verstevigt, verkleuring vermindert, de bescherming tegen UV-straling verhoogt en anti-schimmel- en antibacteriële eigenschappen heeft. Mangaan beschermt tegen de negatieve effecten van vrije radicalen en vermindert de huidspanning, waardoor rimpels worden gecorrigeerd, terwijl fosfor de celvernieuwing bevordert en de juiste pH-waarde van de huid behoudt. Koper reguleert de werking van talgklieren en maakt de huidcellen zuurstofrijk en elastisch. IJzer verbetert de collageensynthese en versnelt de regeneratie van beschadigde cellen.
Groene klei – werking
Groene klei bevat een hoge concentratie bio-elementen, waardoor het een gunstig effect heeft op een problematische huid. Bij regelmatig gebruik brengt het de afscheiding van talg in evenwicht, zodat de huid minder vet wordt en de poriën worden verkleind. Bovendien heeft het antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, waardoor het de ontwikkeling van onzuiverheden beperkt en de giftige stoffen effectief reinigt en bindt. Het versnelt daarnaast ook de genezing van ontstekingen, verheldert en egaliseert het de huidskleur en maakt het de structuur glad. Groene klei verstevigt en oxygeneert de huid en vertraagt zo het verouderingsproces. Wanneer het op de dijen wordt aangebracht – vermindert het cellulitis.
Groene klei – toepassing
Groene klei heeft heilzame eigenschappen waardoor je het op veel soorten manieren kunt gebruiken.
- Anti-cellulitis masker
Groene klei kan worden aangebracht op dijen en andere delen van het lichaam – het zal zorgen voor minder cellulitis, een betere doorbloeding en meer stevigheid. Als onze huid uitdroogt, moet het masker worden verrijkt met een paar druppels etherische olie. Na het aanbrengen van het masker is het aan te raden om de dijen in te wikkelen met plasticfolie en ongeveer 15 minuten te wachten, bij voorkeur onder een warme deken. Was na een kwartier de klei af. - Scrub
Na het aanbrengen van de klei, kun je het in plaats van het af te wassen, gebruiken voor een delicate exfoliërende scrub. Het poeder is zo klein dat het de huid niet irriteert, en toch verwijdert het de dode huidcellen perfect. - Badpoeder
Je kunt groene klei aan het bad toevoegen. Giet het daarvoor een hoeveelheid van ongeveer een half glas in het bad. - Haarwaspasta
Om een haarwaspasta te maken meng je de groene klei met water. De resulterende pasta moet op vochtig haar en hoofdhuid worden aangebracht en vervolgens 2-3 minuten worden ingemasseerd. Het mengsel zal alle onzuiverheden en talg absorberen, de haarwortels versterken en als een zachte scrub op de hoofdhuid inwerken. - Reinigingsmasker
De effecten van het aanbrengen van klei in deze vorm zijn vrijwel direct zichtbaar: de huid wordt helderder en gladder.
Hoe maak je een reinigingsmasker met groene klei?
Het voorbereiden van een masker op basis van groene klei is heel eenvoudig. Gebruik geen gebruiksvoorwerpen, bestek of andere accessoires van metaal, omdat dit laatste de medicinale eigenschappen van de groene klei aantast.
Om een reinigingsmasker met groene klei te maken giet je een deel van de groene klei in een schone bak. Om het hele gezicht en de hals te bedekken is een eetlepel poeder voldoende. Voeg vervolgens een kleine hoeveelheid water toe, bij voorkeur gedistilleerd of gebotteld, en stop niet met mengen totdat je de consistentie van dikke room hebt. Gebruik later een vinger, spatel of borstel om een masker aan te brengen voor het gezicht, de hals en/of de halslijn. Wacht 10-15 minuten, maar laat de klei niet volledig uitdrogen. Om dit te voorkomen kun je het masker af en toe besproeien met thermaal water of hydrolaat. Was het masker ten slotte af met lauw water.