Stijlvolle tijdschrift – Schoonheid in NL

#

De beste remedies voor kapotte lippen

Kapotte lippen zijn een vervelende en pijnlijke kwelling. Ze hebben veel aandacht en de juiste verzorging nodig. Hoe komt het dat de lippen kapot gaan? Wat zijn de achterliggende oorzaken? Check hier de beste methoden om van kapotte lippen af te komen, en antwoord op veelgestelde vragen.

Kapotte lippen – de oorzaak

 • Genen. Om eerlijk te zijn: er zijn veel redenen waardoor de lippen kapot gaan. Je komt er niet altijd achter wat de oorzaak is, zeker als de oorzaak in je genen zit. Hierdoor kun je chronisch last hebben van kapotte lippen. Als je psoriasis of eczeem hebt, dan is de kans op kapotte lippen ook groter.
 • Allergie. Ook een allergie kan kapotte lippen veroorzaken. Een problematische huidontsteking kan veroorzaakt worden door een allergische reactie op bijvoorbeeld tandpasta of make-up. Probeer een tijdje andere producten te gebruiken, wellicht lost het probleem zichzelf op. Als het niet aan deze producten ligt, dan kun je een dermatoloog bezoeken om achter de oorzaak te komen.
 • Verbranding door de zon. De huid van de lippen kan ook verbranden door de zon. Lippen zijn gevoeliger voor alle soorten verbranding en beschadiging omdat de huid uitzonderlijk dun en gevoelig is. Huidkanker kan ook bij de lippen voorkomen. Bescherm de lippen als je naar buiten gaat. Kapotte lippen door blootstelling aan de zon is een groter probleem dan we denken. Deze beschadigingen kunnen leiden tot serieuze problemen in de vorm van cheilitis exfoliativa. Dit is een voorstadium van kanker dat farmaceutische behandeling nodig heeft.
 • Uitdroging. Iedereen weet welke impact water op ons lichaam heeft. Als jouw lippen droog en kapot zijn kan dat komen door uitdroging. Probeer veel water te drinken en observeer wat dit doet met je lippen. De lippen zullen snel verbeteren, tenzij er een andere diagnose gesteld is, maar meer water drinken is nooit een slecht idee! De lippen zijn erg dun en hebben geen zweetklieren waardoor ze, sneller dan andere lichaamsdelen, vocht verliezen.
 • Lippen likken. Als je vaak je lippen likt, dan kun je niet verwachten dat ze in goede conditie zijn. Het likken van je lippen brengt verlichting, maar zodra het speeksel weer opgedroogd is moet je het opnieuw doen. Het is een vicieuze cirkel die kapotte lippen niet herstelt. Gebruik een lippenbalsem in plaats van likken en reken af met deze slechte gewoonte.
 • Lucht. Vooral droge lucht. Wind, smog en lucht hebben een nadelige impact op de gevoelige huid van jouw lippen. Gebruik een lippenbalsem om je lippen te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de weersomstandigheden.

Huidverzorgingsritueel voor kapotte lippen

 • Gebruik altijd een hydraterende lippenbalsem. Deze beschermt je lippen tegen uitdroging en splijten. Gebruik een beschermende lippenbalsem om jouw lippen tegen beschadiging te beschermen.
 • Besteed aandacht aan de samenstelling van cosmetica. Sommige cosmetica bevatten alcohol, wat schadelijk is voor de lippen omdat het irritatie en uitdroging veroorzaakt. Zorg ervoor dat het product dat je kiest meer natuurlijke ingrediënten heeft.
 • Als je last hebt van kapotte lippen, stop dan met het gebruik van lipgloss en lippenstift. Ze bevatten ingrediënten die de huid nog meer kunnen irriteren.
 • Pittig voedsel eten als je lippen stuk zijn kan erg pijnlijk zijn. Probeer dit te voorkomen als je droge lippen hebt. Probeer ook niet naar buiten te gaan in de vrieskou, hitte of sterke wind.

Thuis remedies voor kapotte lippen

 • Shea butter, olijfolie en kokosolie kunnen helpen irritaties te verlichten en droge huid en lippen te voorkomen. Oliën werken regeneratief en creëren een natuurlijke UV-filter die de lippen beschermt tegen slechte weersomstandigheden.
 • Maak gebruik van natuurlijke ingrediënten. Als je last hebt van kapotte lippen, dan kan honing goed werken. Honing bevat vitaminen, enzymen en aminozuren die de opperhuid hydrateren. Bovendien werkt honing antibacterieel en bacteriedodend en helpt het je lippen soepel en gehydrateerd te houden terwijl infecties van de huid voorkomen worden.
 • Probeer de goede eigenschappen van aloë vera. Het voorkomt dat huidcellen uitdrogen. Een dun laagje voldoet al. Hoe vaak gebruik je het? Je kunt het zoveel gebruiken als nodig.
 • Ook vitamine A en E zijn een perfecte keus, deze helpen de lippen regenereren en beschermen de lippen.
 • Zure room maakt de lippen zachter en houdt ze gehydrateerd dankzij de grote hoeveelheid vet die het bevat. Natuurlijke producten zijn de beste remedie voor dit type probleem.
 • Je kunt ook een scrub maken van suiker en olie. Voor meer effect kun je dit tweemaal per week gebruiken. Masseer je kapotte lippen met een zachte tandenborstel om de bloedsomloop te stimuleren.
 • Meng honing met kwark! Laat dit mengsel 30 minuten op je lippen zitten.
 • Kapotte lippen zijn vervelend en komen in elk seizoen voor. Onthoudt dat je lippen bescherming nodig hebben tegen de negatieve impact van de weersomstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *