Stijlvolle tijdschrift – Schoonheid in NL

#

Couperose huid & gebroken haarvaten: eigenschappen & beste huidverzorgingsroutine

Steeds meer mensen hebben last van gebroken haarvaten. De couperose huid is één van de meest uitdagende als het aankomt op de dagelijkse huidverzorging. Blijf lezen om te leren hoe je voor de huid zorgt zodat je zo min mogelijk last hebt van de hypergevoeligheid.

Ken jij de beste huidverzorgingsroutine voor verwijde haarvaten? Zo nee, blijf dan lezen. Dit artikel maakt het helder.

Eigenschappen couperose huid

Hoe weet je of je een couperose huid hebt? Het wordt gekenmerkt door de typische roodheid in het gezicht. Geen normale blos. Als je van dichtbij kijkt dan kun je de haarvaten onder de huid zien.

Bloedvaten zijn bij dit huidtype erg dun en fragiel. Ze breken snel en veroorzaken telangiectasias of gebroken haarvaten (spataderen). Telangiectasias komt vooral voor op de jukbeenderen, het voorhoofd, de neus en kin.

Daarnaast is de couperose huid fragieler, super gevoelig en snel geïrriteerd. Je hebt vaak een oncomfortabel gevoel, branderig en jeukend. Om dit te voorkomen moet je optimaal voor de huid zorgen.

Wat moet je voorkomen als je een couperose huid hebt?

We starten met een lijstje met verboden dingen die de symptomen (roodheid, irritatie, spataderen) verergeren. De dingen die het meest verergering geven zijn:

  • Pittig voedsel, met veel zwarte of chilipeper
  • Te hoge temperaturen, een heet bad of in de sauna
  • Te lage temperaturen, zoals vrieskou
  • Slecht passende huidverzorgingsproducten (met retinol of zuren)
  • Teveel gebruik van alcohol, sigaretten, etc.
  • Overactiviteit en teveel sporten
  • Hard water met chloor, zoals in een zwembad

Hormonale disbalans, bijvoorbeeld tijdens de menopauze of een zwangerschap, kan de conditie van de huid ook erger maken. Het is de moeite waard om hiervoor een arts te bezoeken.

Couperose huidverzorging

Hoe zorg je voor de couperose huid? De waarheid is dat dit huidtype gebaseerd is op veel regels, do’s en dont’s. Bovenstaande dingen moet je echt vermijden. Gebruik bijvoorbeeld alleen zacht, koud water en cleansers zonder alcohol, parabenen en sterke wasmiddelen zoals SLS/SLES om het gezicht te reinigen.

Onthoud de basis: hydrateren, voeden en beschermen tegen bijvoorbeeld zonlicht. Tegelijkertijd moet je huidverzorgingsproducten toevoegen met ingrediënten die de aderen verbeteren (vitamine C, arnica of ginkgo). Deze stoffen verbeteren de wanden van bloedvaten waardoor ze minder snel breken.

Daarnaast houdt de couperose huid van natuurlijke huidverzorging. Als je de huid wil kalmeren, gebruik dan natuurlijke oliën, thuisgemaakte maskers en natuurlijke producten. Hoe simpeler de ingrediënten, hoe beter het effect op de gevoelige huid met gebroken haarvaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *