Hoe verzorg je een droge huid?
Een droge huid is gemakkelijk te herkennen: ze is dof, ruw, dun en daardoor kunnen er rode bloedvaten doorheen zichtbaar zijn. Na het wassen wordt de huid strakker en veroudert ze sneller dan de gemengde en vette huid. De staat van de huid wordt erger door te vaak te reinigen en te scrubben. Dus hoe verzorg je een droge huid en waarom wordt de huid droog? Wat zijn de soorten droge huid en de meest voorkomende fouten in de verzorging ervan?
Waarom is de huid droog?
Een droge huid geeft minder talg af dan nodig is en is daarom strak en gespannen. Het gevolg van een onvoldoende hoeveelheid talg is het gebrek aan lipiden, die nodig zijn om het juiste niveau van hydratatie en een goede bescherming van de huid te behouden.
Een droge huid is zelden een aangeboren eigenschap, hoewel het wel gebeurt en vooral mensen met een lichte huid treft. Toch wordt het meestal veroorzaakt door externe factoren zoals koude, droge of warme lucht, UV-straling, onjuiste verzorging of het gebruik van medicijnen, vooral diuretica, die de bloeddruk reguleren en daardoor de waterhuishouding in de huid veranderen.
Een droge huid kan het gevolg zijn van hormonale veranderingen. Daarom komt het voor bij zwangere vrouwen en tijdens de menopauze. Het is ook kenmerkend voor ouderen omdat de huid met het ouder worden steeds minder lipiden produceert.
Soorten droge huid
Er zijn ten minste twee criteria die helpen bij het onderscheiden van een droge huid. Volgens het eerste criterium kun je kijken of je een droge, zeer droge, maar ook een droge en gevoelige huid hebt. Een droge huid wordt gekenmerkt door een gevoel van strakheid, spanning en ruwheid. Een zeer droge huid is niet alleen strak, maar ook gespannen en heeft de neiging om af te schilferen en te jeuken. Als de droge huid bijkomend gevoelig is, moet er aan al deze symptomen een overactiviteit van de zenuwvezels in de opperhuid worden toegevoegd. Als gevolg daarvan kunnen sommige cosmetische ingrediënten de huid irriteren.
Volgens een ander criterium kan de huid zowel waterig droog zijn als oliedroog. Een droge oliehuid is het resultaat van een verminderde talgafscheiding, terwijl een uitgedroogde huid wordt veroorzaakt door een stoornis in de zweetafscheiding en een gebrek aan natuurlijke vochtinbrengers.
Bovendien kan elke huid, ongeacht het type, droog worden bij verwarming of airconditioning. Dan daalt de luchtvochtigheid binnenshuis zelfs tot onder de 45%. In deze situatie kun je de huid hydrateren met behulp van geschikte cosmetica of speciale luchtbevochtigers.
Hoe kan men de droge huid verzorgen?
Voor een droge huid is het gebruik van rijke en hydraterende cosmetica noodzakelijk. De vochtinbrengende crème zal een aanvulling zijn op de tekortkomingen van de natuurlijke vochtinbrengende factoren die zorgen voor vocht in de hoornlaag van de huid en deze binden. Op zijn beurt zal de oliehoudende cosmetica het niveau van de lipiden aanvullen en als gevolg daarvan zal de huid voorkomen dat er vervolgens vocht verloren gaat.
Als dagcrème is de beste oplossing het gebruik van een vochtinbrengende crème voor de gedehydrateerde huid. Omdat de zon niet alleen een mooie bruine kleur geeft, maar ook uitdroogt, moet het product een sunblock bevatten met minimaal SPF 15. Voor een nachtverzorging is het echter de moeite waard om te kiezen voor rijke voedende crèmes – met het gehalte aan ceramiden, plantaardige oliën, ureum of emolliënten. De nachtcrème moet de droge huid smeren, herstellen en voeden.
Daarnaast mogen make-up removers voor de droge huid geen alcohol bevatten, want die kunnen de huid immers irriteren en nog knnen laten uitdrogen. De beste oplossing is dan ook het gebruik van reinigingsmelk, emulsies, lotions en toners voor de droge huid. Natuurlijk is micellair water ook goed, omdat het de beschermende laag van de opperhuid niet verstoort. Daarnaast is het goed om de huid te exfoliëren met een enzymatische peeling en minstens één keer per week een vochtinbrengend of voedend masker aan te brengen.
Bij een zeer droge huid kun je het beste lijnzaadolie gebruiken die de huid hydrateert, gladmaakt en een aangenaam gevoel op het huidoppervlak achterlaat. Lijnzaadolie kan worden toegevoegd aan je favoriete douchegel, of aan het bad. Je kunt het ook in je huid wrijven na het douchen of baden. Lijnzaadolie is een integraal onderdeel van de droge en atopische huidverzorging.
De meest voorkomende fouten bij huidverzorging van de droge huid
Bij de verzorging van de droge huid kun je deze cosmetica en behandelingen beter niet gebruiken.
Het is niet aan te raden om:
- mechanische peelings te gebruiken
- Dit soort cosmetica werkt beter voor de vette en gemengde huid, maar zijn te agressief voor de droge huid;
- het gezicht te wassen met chloorwater
Chloor kan de huid uitdrogen en irriteren, daarom is het een goed idee om water te koken (en af te koelen) alvorens het te gebruiken voor de gezichtswas; - het gezicht met zeep wassen
Zeep ontneemt de huid niet alleen onzuiverheden, maar ook de talg (droge huid heeft niet genoeg talg). Bovendien is het uitgedroogd en kan het irritatie veroorzaken; - de huid ruw met een handdoek afdrogen
Door met een handdoek over de huid te wrijven, wordt ook het talg verwijderd. In plaats daarvan moet je de handdoek zachtjes maar stevig tegen je gezicht drukken en wachten tot hij al het water absorbeert; - thermisch water ongepast gebruiken
Thermisch water bevat veel mineralen die bedoeld zijn om de natuurlijke beschermingsmechanismen te versterken en het risico op irritatie te verminderen. Na het aanbrengen moet je de huid wel afdrogen, bijvoorbeeld met een papieren handdoek, omdat het anders verdampt en de huid dus uitdroogt.